Veliki vinari Burgundije

Moja zemlja, moja porodica i moje nasleđe su bili nezaobilazni. Osetio sam obavezu da pođem za stopama mog oca i 17 generacija pre nas. Porodica Leflaive je uvek imala par hektara vinove loze u Burgundiji, kao dodatak njihovoj farmi.

Odmah posle I svetskog rata, Olivierov deda, Joseph Leflaive se suočio sa propadanjem njegove čeličane u Saint-Etienne-u. Njegove investicije u Burgundiji su bile jedino što mu je ostalo i on je odlučio da uveća svoje vinsko imanje. Posao sa vinima je postao porodičan i obuhvatao je oko 35 hektara vinograda. Njegov sin, Joseph Regis, je radio za osiguravajuće društvo i sa svojim bratom Vincetom 1953. godine je odlučio da preuzme upravljanje dobrima.

Firma je uskoro počela da proizvodi prvoklasna vina, najviše zahvaljujući uvođenju rashladnog sistema, što se u Puligny-ju dogodilo '70-ih. To je bio veliki korak za vinare jer zbog pozemnih voda nisu imali podrume.

Filozofija Oliviera Leflaivea je da proizvede jednostavno odlična vina. Tu nema tajne, sve počinje vinovom lozom sa dobrim grožđem. Olivier, Franck i njihov tim su imali srećnu okolnost u vidu snažnih veza sa najboljim vinogradarima na padini, ljudima koji tretiraju svoja vina sa pažnjom i negom.

Iako je berba ključna, vinifikacija i starenje takođe imaju veliku ulogu u iznošenju esencije svake apelacije. Franck Grux i Philippe Grillet su imali dnevni zadatak da osiguraju kvalitet vina u znak poštovanja prema terroir-u. Prema tome, pristup firme je da tretira svaki pojedinačno cuvee posebno.


Pažljiva akvizicija

Olivier je nastavio da proširuje svoju firmu u sličnom maniru kao u vreme kada je osnovana. Vođenje posla sa vinima znači garantovanje maksimalne kontrole nad vinovom lozom. Danas, firma pokriva oko 17 hektara, koji su rezultat pažljive akvizacije koja je trajala godinama.

Snažan timski rad

Timski rad predstavlja porodični duh koji kompanija neguje. Čvrsto jezgro koje čine ljudi koji su godinama deo ove avanture, osigurava rigorozan pristup i konstantnu težnju ka napretku. Poziv Oliviera Leflaivea nije samo pravljenje dobrih vina. Njegov poziv je takođe i upoznavanje ljudi sa svetom vina i uvođenje svežine u taj svet. Održavanje bliskog i toplog odnosa sa svojim klijentima, strpljenje da se podeli bogatstvo, različitost i delikatnost vina kroz kompletni eno-turistički vodič od loze do čaše...-to su samo neke od Leflaiveovih ambicija. La Table i La Maison d Olivier Leflaive nude posetiocima hedonički beg... oni odlaze puni utisaka i uspomena sa svog puta u Burgundiju.

Proizvodnja

Mi prerađujemo i staramo se o 120 hektara vinograda (uključujući i 17h naših), većine od koje su bela iz 3 najprestižnija sela - Cote de Beaune-a, Puligny-Montrachet-a i Meursault-a, kao i iz Chalonnaise-a. Naša dnevna misija je da proizvedemo grožđe visokog kvaliteta. To podrazumeva određen pristup pri radu sa lozom i takođe podržavanje naših partnera vinogradara u kultivisanju zemljišta kroz organski ili bioidinamički metod. Od 2008. neka od naših vina su kultivisana organski, a parcele naše najbolje loze su prepuštene biodinamičkoj proizvodnji. Mnogo godina, Olivier i Patrick su hteli da prošire posao, a preuzimanje porodičnog nasleđa Domaine-Leflaive se činilo kao logičan korak u njihovoj zajedničkoj avanturi. Olivier je bio na čelu firme sa njegovim rođakom Vincetom i njihovom rođakom Anne-Claude od 1982. do 1994. Za Oliviera je bilo važno što je imao mogućnost da podeli svoju viziju ovih prestižnih imenovanja. Loza se uzgaja na terroir-u čija reputacija govori za sebe. Oni uključuju Chevalier - Montrachet, Batard-Montrachet, Les Flotieres i Les Pucelles u oblasti Puligny-Montrachet, i Blagny Sous le Dos dAne u Mersault-u. Velika imena koja nose velike uspomene. Istorijske odlike Domaine Leflaive-a, loza koja se već preko 20 godina kultiviše po biodinamičkim principima. Ova filozofija je nastavljena do današnjeg dana.

TOP